Reisadvies nodig? NL 0541-531003 BE 0380-83202
Vliegen als je zwanger bent

Met het vliegtuig als je zwanger bent

Dana Kurtz
Door: Dana Kurtz
Leestijd: 2 minuten
Tips en inspiratie

In mei boekten mijn vriend en ik een mooie reis met z’n tweetjes naar Gran Canaria om er even een weekje tussenuit te gaan. Dit doen wij al vijf jaar, net voor de winter nog heerlijk wat zon tanken en onze baterijen op laden. Dit jaar was de keuze op Gran Canaria in november gevallen. Wij hadden een mooi hotel geboekt met alles erop en eraan. De tijd ging razendsnel voorbij en onze reis kwam dichterbij. Uiteraard keken wij ernaar uit om heerlijk een weekje met z’n tweetjes van de zon te genieten. Maar…rond twee maanden voor vertrek werden wij blij verrast door een klein wondertje wat opeens in mijn buik groeide. Ik was zwanger! Ja en nu? Wij hadden toch een reis geboekt? Kan dat nog? Mag dat nog? Is dat niet te gevaarlijk? En nog honderd andere vragen schoten door mijn hoofd.

Ik ging er eens rustig voor zitten om uit te zoeken hoe het gaat om te vliegen als je zwanger bent. Ik kwam erachter dat het helemaal geen probleem is om als zwangere te vliegen. Ik was tijdens ons reis 12/13 weken zwanger en had weinig last gehad van kwaaltjes: geen misselijkheid en geen vermoeidheid. Het enige was dat mijn buik best snel groeide en erg zichtbaar was, maar oké… daarmee kon ik goed leven. Dus wij gingen in november eigenlijk met z’n drietjes op reis.

Waar moet je op letten als je als zwangere vrouw op reis gaat? 

Wij hadden een vliegreis geboekt met Transavia. Dus daarom heb ik eerst bij hen op de website gekeken, maar eigenlijk is het voor alle luchtvaartmaatschappijen hetzelfde. Als aanstaande moeder kan je nog tot vrij laat in de zwangerschap reizen, maar moet je wel rekening houden met het volgende:

  • Als je tijdens je zwangerschap complicaties hebt, moet je eerst met je arts overleggen. Dit was bij mij gelukkig niet het geval.
  • - Bij enkelvoudige zwangerschappen mag je nog tot het einde van de 35ste week reizen, als je een tweeling verwacht mag je nog tot het einde van de 33ste week reizen. Dus het was voor mij geen probleem om nog heerlijk op reis te gaan.
  • - Na 28 weken zwangerschap wordt een “fit to fly” verklaring van een arts of verloskundige aangeraden.

Ik had nog zitplaatsen met extra beenruimte bij Transavia geboekt, omdat ik inmiddels meer ruimte nodig had en ook wat comfortabeler wilde zitten (bij de nooduitgang was niet toegestaan, op andere plekken wel).

Daarnaast heb ik uitgezocht hoe de medische voorzieningen op Gran Canaria zijn (voor de zekerheid). Gelukkig is de medische zorg op Gran Canaria uitstekend en veel artsen spreken Engels of Duits. Las Palmas heeft bijvoorbeeld twee grote ziekenhuizen.

En toen was het zover: onze vakantie naar Gran Canaria stond voor de deur. Met mij ging het nog steeds prima en met de kleine in mijn buik ook. De vlucht verliep zonder problemen.

Wij hadden een fantastische week op Gran Canaria met z’n tweetjes, ohhhh nee met z’n drietjes. Ik heb volop genoten van de zon, de zee, van het warme weer en ons kleine wondertje. Ik heb deze reis als heel speciaal en heel bijzonder ervaren.

Een vakantie om nooit te vergeten!

NL 0541-531003 BE 0380-83202
ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur
of stel een vraag

6 Redenen waarom Ilios Reizen? Meer dan 19 jaar

  • Inclusief vlucht, huurauto en accommodatie
  • 100% flexibel, jouw reis op maat
  • 100% veilig reizen met SGR, CF en ANVR
  • Bijzonder, kleinschalig en authentiek
  • Persoonlijk door ons bezocht en beoordeeld
  • Dagelijks vertrek mogelijk